Ma ismét receptes poszttal érkeztem, remélem nem bánjátok! Ma egy vaníliapudingos-túrós töltelékes, kelt tésztás csigát/tekercset hoztam el, aminek mennyei puha a tésztája! A családnak nagy kedvence lett ez a finomság, amelyet bátran ajánlok mindenkinek kipróbálásra! A tészta pedig tökéletes más édes kelt süteményekhez, tekercsekhez is, próbáljátok ki más ízekben is!
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 citrom héja
- 1 csipet só
- 3 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 1,5 teáskanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 30 g porcukor
- 2 evőkanál olvasztott vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál kristálycukor
- 5 dl tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 450 g túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja
Tetejére:
- porcukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál olvasztott vaj, vagy ugyanennyi tej
Elkészítése:
- Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl meleg tejben (az összes tejet célszerű megmelegíteni), 1,5 teáskanál kristálycukorral.
- A lisztben elkeverjük a porcukrot, a sót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot.
- Ha az élesztő felfutott, a lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a porcukrot, az olvasztott vajat és a tejet. Én a tejet gyúrás közben fokozatosan öntöm mindig hozzá, nehogy túl sok legyen. Összegyúrjuk a tésztát.
- Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük, s közben elkészítjük a tölteléket.
- A pudingport elkeverjük csomómentesre a tejben, majd folytonos keverés mellett sűrűre főzzük, majd még melegen 2 evőkanál kristálycukrot és vaníliaaromát teszünk bele. Kitesszük hűlni.
- Miközben a puding hűl, összegyúrjuk a túrót a kristály és a vaníliás cukorral, a citromhéjjal.
- Ha a puding eleget hűlt, összekeverjük a túrós résszel.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.
- Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva (a végét én tojással meg is szoktam kenni), és 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Picit el is szoktam lapítani.
- Megkenjük tojással a tetejét.
- Előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük.
- Még forrón megkenjük olvasztott vajjal vagy tejjel, és ha kihűlt, porcukrozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése