2020. május 3., vasárnap

Ide süss! | Vaníliapudingos-túrós csigák 😵

Sziasztok!

   Ma ismét receptes poszttal érkeztem, remélem nem bánjátok! Ma egy vaníliapudingos-túrós töltelékes, kelt tésztás csigát/tekercset hoztam el, aminek mennyei puha a tésztája! A családnak nagy kedvence lett ez a finomság, amelyet bátran ajánlok mindenkinek kipróbálásra! A tészta pedig tökéletes más édes kelt süteményekhez, tekercsekhez is, próbáljátok ki más ízekben is!




Hozzávalók a tésztához: 

  • 60 dkg liszt
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 1,5 teáskanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 30 g porcukor
  • 2 evőkanál olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 450 g túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja

Tetejére:

  • porcukor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj, vagy ugyanennyi tej

Elkészítése:

  1.  Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl meleg tejben (az összes tejet célszerű megmelegíteni), 1,5 teáskanál kristálycukorral.
  2.  A lisztben elkeverjük a porcukrot, a sót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot.
  3.  Ha az élesztő felfutott, a lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a porcukrot, az olvasztott vajat és a tejet. Én a tejet gyúrás közben fokozatosan öntöm mindig hozzá, nehogy túl sok legyen. Összegyúrjuk a tésztát. 
  4.  Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük, s közben elkészítjük a tölteléket.
  5.  A pudingport elkeverjük csomómentesre a tejben, majd folytonos keverés mellett sűrűre főzzük, majd még melegen 2 evőkanál kristálycukrot és vaníliaaromát teszünk bele. Kitesszük hűlni. 
  6.  Miközben a puding hűl, összegyúrjuk a túrót a kristály és a vaníliás cukorral, a citromhéjjal.
  7.  Ha a puding eleget hűlt, összekeverjük a túrós résszel.
  8.  Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.
  9.  Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva (a végét én tojással meg is szoktam kenni), és 2 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Picit el is szoktam lapítani.
  10.  Megkenjük tojással a tetejét.
  11.  Előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük.
  12.  Még forrón megkenjük olvasztott vajjal vagy tejjel, és ha kihűlt, porcukrozzuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése