Ma egy kicsit elevezünk az édességektől, és egy bejegyzés erejéig az egyik kedvenc kelt tésztás finomságomat, a sajtos rudat nézzük meg. Puha kellemesen sós tejfölös tészta, roppanós aranybarna sajt, kellemes szezámmagos és lenmagos jegyek és kifejezetten házias ízvilág jellemzik ezt a süteményt. Ha pedig pogácsaszaggatóval szúrjátok ki őket, akkor ez a tészta tökéletes pogácsa lehet, mi előszeretettel fogyasztjuk úgy is!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 2 dkg élesztő
- 4-4,5 mokkáskanál só
- 175 g (1 kis pohár) tejföl
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál kristálycukor
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
- lenmag
- sajt
Elkészítése:
- A langyos tejbe teszünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét behintjük egy kevés liszttel és felfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sót.
- Elmorzsoljuk a margarinnal.
- A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tejfölt (én picit ezt is meglangyosítottam), a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt.
- Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk a tésztát.
- Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Kinyújtjuk a tésztát és késsel vagy pizzavágóval nagyjából 2x5 cm-es csíkokat vágunk belőle.
- A tetejét lekenjük egész tojással, megszórjuk szezám és lenmaggal és mindezt egy nagy csipet reszelt sajttal koronázzuk meg.
- Amíg meleg helyen keleget még picit a tészta, előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor tökéletes, ha a sajt aranybarna a tetején.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
+1 tipp! A szezámmagot mielőtt rászórjátok sütés előtt, kicsit serpenyőben pirítsátok le! Isteni a pirított szezámmag, nagyon kellemes ízt ad! Tapasztalatom szerint annyira nem pirul meg a sütiken, mint amennyire én szeretem, így elő szoktam pirítani.
+1 tipp! A szezámmagot mielőtt rászórjátok sütés előtt, kicsit serpenyőben pirítsátok le! Isteni a pirított szezámmag, nagyon kellemes ízt ad! Tapasztalatom szerint annyira nem pirul meg a sütiken, mint amennyire én szeretem, így elő szoktam pirítani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése