Ahogy ígértem, idén több figyelmet fordítok majd a receptes posztokra is. Kezdjük is egy sós finomsággal, egy iszonyatosan finom pizzás csiga recepttel készültem nektek, amelyet a hétvégén sütöttem meg először, és a család is teljesen oda volt érte. Puha a tésztája, fűszeres az egész csiga, ropog a sajt a tetején, és megmelegítve másnap sőt, harmadnap is fogyasztható, de mint minden, ez is frissen a legízletesebb. Mikor melegen kikerül a sütőből és terjed a pizza illata a lakásban, az a legjobb. Az egyik kedvenc csigám volt, amit eddig készítettem és azt kell mondjam, biztosan nem ez volt az utolsó, iskolába, munkahelyre, nasinak, ebédnek és vacsorának is tökéletes péksütemény. Egy kis ketchup a tetején pedig még tovább emeli az ízeket.
Amit még fontos tudni, hogy 1 kg tésztából 31 db közepes méretű csiga lett, a sütés módja pedig hőlégkeveréses volt, mert egyszerre 2 tepsi csiga sült.
Hozzávalók a tésztához:
- liszt 1 kg
- élesztő 50 g
- víz 2 dl
- tej 2 dl
- olaj 8 ek
- kristálycukor 1 teáskanál
- só 5 mokkáskanál
- oregánó 1 mokkáskanál
- bazsalikom fél zacskóval tettem bele, nagyon szeretem
Hozzávalók a töltelékhez:
- darált hús 0,5 kg
- só
- bors
- majoránna
- sajt
- pizzakrém
A tetejére:
- tojás 1 db
- sajt ( a tetejére és a töltéshez összesen 20 dkg-ot használtam)
Elkészítése:
- Felfuttatjuk az élesztőt a kristálycukorral elkevert langyos tejben.
- A lisztben elkeverjük a sót, az oregánót és a bazsalikomot.
- A langyos vízhez hozzáöntjük az olajat.
- Ha felfutott az élesztő, a lisztes rész közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, és a vizet, olajat.
- Összegyúrjuk, ha szükséges, langyos vizet adunk hozzá.
- 1 óra alatt duplájára kelesztjük meleg helyen.
- Elkészítjük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk ízlés szerint és fedő alatt készre pároljuk.
- Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra.
- A kinyújtott tésztát megkenjük pizzakrémmel (keverhetjük otthon is sűrített paradicsomból és olasz fűszerekből, de én személy szerint a tubusos boltit is nagyon szeretem, a Kalocsai a kedvencem, ehhez is azt használtam.), rászórjuk az elkészült darált húst, és megszórjuk egy kis reszelt sajttal, annyival, hogy a tetejére is bőven jusson.
- Feltekerjük a tésztát a hosszabb oldalán.
- Kb. 2 centinként felvágjuk a tekercset, a végét a csiga alá hajtjuk és sütőpapíros lemezre téve kicsit meg is lapítjuk a tenyerünkkel.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, amíg melegszik, hagyjuk a csigákat kelni, közben lekenjük egész tojással, és a tetejét jól megsajtozzuk.
- 180°C-on kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése