Hozzávalók (egy 16 szeletes tortához):
A piskótához:
- 3 db tojás
- 60 g kristálycukor
- 57 g liszt
- 15 g olaj
- 3 g sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
Túrókrém:
- 250 ml habtejszín
- 5 db túrórúd
- 75 dkg túró
- 1 citrom héja
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- kristálycukor ízlés szerint
Díszítés:
- 1,5 tábla étcsokoládé
- Túró Rudi
- habtejszín
Elkészítése:
- Első lépésként elkészítjük a kakaós piskótát. A tojásokat külön edénybe szétválasztjuk. A tojássárgájához adjuk az olajat. Egy külön tálba mérjük a cukrokat, és egy külön tálba a lisztet, a kakaót, a sütőport. A tojásfehérjét elkezdjük verni, és ha már fehéredik elkezdjük adagolni a cukrot, 3 részletben hozzáadjuk. Habbá verjük. Én úgy szoktam megnézni hogy jó-e, hogy ha kiveszem a habverőt belőle egy kis csúcsos sipkát húz a krémes habból, az állaga homogén, krémes, nem folyós, a színe hófehér, felülete fényes. A tojássárgákat is elkeverjük habverővel, és 2 részletben óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe. Ez után 3 részletben beleforgatjuk a lisztes részt, amit előtte mindenképp szitáljunk át! Közben a sütőt melegítsük elő 165°C-ra, a sütés módja hőlégkeveréses. A masszát öntsük bele egy kerek tortaformába, és 25 perc alatt süssük készre! A 25 perc lejárta után végezzünk tűpróbát, hogy biztosan megsült-e. Hagyjuk kihűlni, de ne vágjuk ki a tortakarikából!
- Miközben hűl a piskóta, készítsük el a túrókrémet. A túrót gyúrjuk össze a cukrokkal és a citrom lereszelt héjával. Érdemes kóstolni, hogy az ember a saját ízlésének megfelelően édesre készíthesse a túrókrémet. Verjük fel a tejszínhabot és forgassuk a túróba. Először egy kanál habbal fellazítjuk a túrót aztán pedig óvatosan beleforgatjuk, hogy ne nagyon törjön össze. Végül 5 darab túrórudat kisebb darabokra vágunk és azt is a krémbe forgatjuk.
- Ha a piskóta kihűlt, a krémet rákanalazzuk (ne vágjuk ki a formából! és egy kenőkéssel elsimítjuk a tetejét.
- A csokoládét egy evőkanál olajjal vagy kakaóvajjal megolvasztjuk gőz fölött vagy mikróban, és a krém tetején elosztatjuk. A hűtőbe tesszük amíg a csokoládé teljesen meg nem szilárdul a tetején.
- Ha a csoki megszilárdult, egy meleg késsel kivágjuk a tortát a formából és óvatosan leemeljük róla a formát.
- A maradék tejszínhabot felverjük és a szélén körbenyomjuk díszítés gyanánt. Meg lehet szórni cukorgyöngyökkel, csokigyöngyökkel, és én feldobtam még pár rudidarabbal is!
Jó étvágyat kívánok!
Na ezt egyszer kipróbálom, nagyon jól néz ki 😊
VálaszTörlés