Hozzávalók (19 db nyuszihoz)
- 0,5 kg liszt
- 2,5 dl tej
- 6 dkg porcukor
- 1 ek vaníliás cukor vagy 1 csomag
- 2 tojás sárgája és kenéshez 1 egész tojás
- 2 ek kristálycukor + a szóráshoz
- 1,5 mokkáskanál só
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg élesztő
- pár szem mazsola
- fél citrom héja
1. lépés
Elkészítjük az élesztőt. 2 dl tejet meglangyosítunk (olyan meleg legyen, hogy az ujjunkat ne égesse), ebben keverjük el a 2 evőkanál kristálycukrot és a 2,5 dkg élesztőt, a tetejét pedig hintsük meg egy kevés liszttel. Hagyjuk felfutni.
2. lépés
A maradék 0,5 dl tejben elkeverjük a tojássárgákat és a citrom héját.
3. lépés
Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval és a vaníliás cukorral.
4. lépés
A lisztes részt az élesztős résszel és a tojássárgás résszel kezdjük el gyúrni, és gyúrás közben vékony sugárban csurgassuk hozzá az olvasztott vajat. Géppel és kézzel is ugyanígy készítjük.
5. lépés
Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
6. lépés
Jöhet a nyuszi megformázása! 5 dkg-os adagokra osztjuk a tésztát. Kb. 19 db gombóc jön ki ebből a tésztából. Kis zsömléket, bucikat formázunk, és a képen látható módon ollóval füleket vágunk neki.
7. lépés
Készítünk két lyukat, én ezt hústűvel tettem meg.
8. lépés
Lekenjük a lyukakat egész tojással és egy egy szem mazsolát dugunk bele.
9. lépés
Kenjük le a nyuszikat és a hátukat szórjuk meg kristálycukorral.
10. lépés
20 percig utókelesztjük. Ez után 170°-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük!
Jó étvágyat!
Ha masnit kötünk a nyakába tökéletes ajándék lehet a locsolóknak!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése