A blogon van már fent egy kisebb fajta Halloweeni DIY, amelyet az őszi lakberendezős bejegyzésben találtok, a posztot pedig ezen a linken éritek el! Itt egy asztaldísz készült, amelyhez tartozik egy véres gyertyadekorációs ötlet is, illetve egy gyors szellemes-tökös poháralátét is a bejegyzés része, amelyet ezúttal varrás nélkül készítettem el. Ha érdekel, mindenképpen nézzétek meg azt is.
Azonban most elő azzal a nyújtófával, tessék meglovagolni a sűrűn folyó olvasztott csokoládé hullámait, hogy aztán rémségesebbnél rémségesebb süteménydekorációk szülessenek!
Hozzávalók:
Tészta:
- liszt 480 g
- vaj/margarin 320 g
- porcukor 160 g
- vaníliás cukor 10 g
- tojássárga 2 db
- citromhéj 5 g
Díszítés:
- tejcsokoládé
- étcsokoládé
- fehér csokoládé
Opcionális (díszítéshez):
- Dr. Oetker csokoládés dekortollak (karamell, és a 3 fajta csokoládé ízesítésében)
- kristálycukor
- ételszínezék
- kakaó
- víz
Első lépés
A lisztet, a margarint/vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat kimérjük egy tálba. A tojásokat szétválasztjuk.
Második lépés
Összemorzsoljuk a keverékünket.
Harmadik lépés
Készítünk egy mélyedést a keverék közepébe ide helyezzük a sárgákat.
Negyedik lépés
Gyorsan intenzíven addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Lehet, hogy az elején morzsalékosnak fog tűnni, mikor a gyúrást elkezditek, de a kéz melegétől hamar össze fog állni, nem kell a masszához adni pluszban semmit.
Ötödik lépés
Pihentessük a tésztát legalább 20 percig a hűtőben, mielőtt a szaggatáshoz kezdünk. Az sem tesz rosszat neki, ha többet van a hűtőben, én például 1 órát hagytam bent. Célszerű letakarni egy fóliával.
Hatodik lépés
Kinyújtjuk. Ne legyen túl vastag (kb. a kisujj vastagsága az ami még sok), de ne nyújtsuk túl vékonyra sem. A 3-4 mm vastagság az tökéletes.
Ezután kiszúrunk olyan formákat, amilyeneket csak szeretnénk. Ha van ilyen Halloweeni sütiszaggatód, azoknak nagyon hasznát lehet itt venni, de ha nincs, például a kis csontvázakat meg lehet csinálni egy karácsonyi mézeskalács kiszúróval, ezután pedig már csak kicsi és nagy méretű pogácsaszaggatóra van szükség, amiből köröket szúrunk ki. Én még szerettem volna négyzet formát is, ezt egy hagyományos négy oldalú reszelővel készítettem el. Jó nagy lett, de legalább meg lehet rajtuk csinálni a legrészletgazdagabb díszítést is!
Hetedik lépés
Süssük ki őket!
Én 180 fokon sütöttem a kekszeket 10 percig. A sütés ideje teljes mértékben sütő függő, de maximum 13-15 percig süssétek őket, ha a szélük már minimálisan is barnul, akkor már biztosan jó. A legjobb ha nem is kezd el barnulni, hanem szép fehér marad (nos, ez nekem sem sikerült mindegyiknél).
Nyolcadik lépés
Mutatok nektek egy nagyon jó kis technikát, ha nem megy még annyira a dekoráció, hogy csak úgy szabad kézzel neki essetek.
Ennek a trükknek a lényege, hogy körülbelül 1 dl hideg vízben oldjunk fel 2-3 teáskanál cukrozatlan kakaóport, majd egy vékony ecset segítségével fessük meg a kitölteni kívánt mintát. Nagyon sok előnye van, ha felfestitek ezeket a segédvonalakat, ugyanis biztos, hogy nem fogtok elcsúszni, hiszen mikor töltitek ki, az egyenetlen festett vonalakat már tudjátok egyenesen húzni, és ami még szuper ebben a kakaófestésben, az az, hogy nem fogjátok érezni a kakaó kesernyés ízét. Egyszerűen csak van és csak azért, hogy segítse a munkát! Most próbáltam ezt először, de borzasztó hasznos, tuti fogom még alkalmazni.
Kilencedik lépés
Ezután már csak az van hátra, hogy csokoládéval kitöltsük a nyolcadik lépésben felvitt mintákat. Ezekhez megolvasztottam a tej, az ét és a fehér csokoládékat (legjobb ha gőz fölött teszitek ezt, de én rossz cukrász módjára a mikrós technikát használtam, úgy vagyok vele, hogy jó ez ide falura, egyébként működik), még színezni is megpróbáltam, de miután ez kudarcba fulladt (összekapta a csokimat a festék és egy nagy kupac mócsingot kaptam... nem voltam ideges... nem én...) a dekortollakkal is díszítettem, a dekortollas kekszeket kristálycukorba forgattam, ezzel kap egy érdekes csillámos hatást, amit így utólag nézve imádok. Itt tényleg csak a képzelet szab határt! Legyetek kreatívak!
Miután megrajzoltátok a kekszeket, ne felejtsétek el hűtőbe tenni őket, amíg a csokoládé megszilárdul. Díszítés közben is lehet néha hűteni. Például a csontvázaknál először tejcsokival töltöttem ki a hátteret, ezután jól megdermesztettem, majd csak ezután töltöttem ki fehér csokival.
Hogy mivel is nyomjátok ki a csokit, hogy szép vékony legyen? Én eldobható habzsákot használok (iszonyatosan pici részt vágva le a csücskéből), illetve egy kiürült üvegfesték tubusát. Mindkettőt imádom.
Ezután jöhet a legjobb rész, amikor meg lehet enni ezeket a cukiságokat! Túl finomak ahhoz, hogy sajnáljam őket. 👻
Hamarosan látjuk egymást egy új bejegyzésben, remélem még ebben a hónapban. Addig is rémségesen jó Októbert kívánok nektek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése