2019. december 11., szerda

Blogmas #2 - Puha mézeskalácsok cukormázzal | recept és dekorációs ötletek ❄️

   Sziasztok!
   Ahogy ígértem, érkezem is egy karácsonyi sütis bejegyzéssel! Idén is hoztam nektek egy mézeskalács receptet, hiszen nálunk nincs Karácsony mézes nélkül már évek óta. Imádom ezt a süteményt, ugyanis az illata mindig a Karácsonyt idézi bennem. Hihetetlenül sokszínű sütemény, gyakorlatilag több millió módon kidíszíthető. Isteni finom, sokáig eláll, és még ajándékba is kiváló. Ráadásul ez alapján a recept alapján gyorsan is elkészül, rögtön puha, egyszerű tészta. Na ezért imádom én ennyire a mézeskalácsot! 
   A mai bejegyzésben elhoztam nektek a mézeskalács tészta receptjét, a máz receptjét, illetve képeken dekorációs tippeket is láthattok! Sütésre fel!




Hozzávalók:



  • liszt                                                1 kg
  • vaj                                                  35 dkg
  • porcukor                                       30 dkg
  • szódabikarbóna                           3 teáskanál
  • mézeskalács fűszerkeverék       15 g
  • méz                                                35 dkg
  • tojás                                               3 db
  • só                                                    1 csipet
  • Elkészítése:

    1.  Összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, az átszitált porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. 
    2.  Elmorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel.
    3.  Egy mélyedést készítünk a közepébe, ide öntjük a mézet és a tojásokat.
    4.  Összegyúrjuk a tésztát.
    5.  Hideg helyen 2 órát hagyjuk pihenni. 
    6.  Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Jól lisztezzük, mert leragadhat.
    7.  Szaggatjuk. Ha szép fényes mézeseket szeretnénk, kenjük meg tojásfehérjével!
    8. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
    9.  Sütőpapírral bélelt lemezen 5 perc alatt készre sütjük. Az én sütőmben elég volt neki az 5 perc, de teljesen sütőtől függ. Ki kell venni, és megnézni óvatosan. Ha még nem barnul, de már nem érzitek nyersnek a tésztát és szépen meg is nőtt, akkor tökéletes. Ha pedig határozottan látjátok, hogy pl.: a csillag csücske barnulni kezd, akkor az már jó lesz! Ne süssétek meg nagyon, mert olyan lesz, hogy ölni lehet vele!
    10.  Egy tálcára, vagy bármilyen lemezre, egyenes, mozgatható felületre szedjük ki, úgy hogy ne legyenek egymáson, nehogy elferdüljenek. Vigyük hideg helyre, pár perc alatt kicsit szilárdul, kihűl és leéri végleges állagát. 
    11.  Miközben hűlnek, készítsük el a cukormázat.

    Hozzávalók:

    • tojásfehérje                                 2 db
    • citromlé                                       1 kupaknyi
    • só                                                  1 csipet
    • porcukor                                     annyit adjunk hozzá, hogy egy sűrűn folyó fehér masszát kapjunk. Ez kb. 30-35 dkg lesz.

    Elkészítése:

    1.  A tojásokat válasszuk ketté.
    2.  A fehérjéhez adjuk a sót és a citromot.
    3.  Folyamatos keverés mellett (habverővel) beleszitáljuk a porcukrot (sűrű szövésű szitán), amíg már nem ropog a fogunk alatt a cukor (elolvad benne), a masszánk pedig sűrűn folyó és fehér nem lesz.
    4.  Eldobható habzsákba töltjük, a tetejét jó alaposan bekötjük (pl.: befőttes gumival), majd ha a mézesek kihűltek, a zsákon egy nagyon nagyon pici lyukat vágunk, és mehet is a díszítés! Használhatunk gyöngyöket, cukrokat, a dekorációk száma gyakorlatilag végetlen, csak a képzelet szab határt a mézesek díszítésénél! 


    Jó étvágyat hozzá!

    Ezen a héten vagy a jövő héten pedig hókifli receptet hozok nektek 3 különböző ízesítéssel!
    Kellemes Karácsonyi készülődést nektek!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése