Ahogy ígértem, érkezem is egy karácsonyi sütis bejegyzéssel! Idén is hoztam nektek egy mézeskalács receptet, hiszen nálunk nincs Karácsony mézes nélkül már évek óta. Imádom ezt a süteményt, ugyanis az illata mindig a Karácsonyt idézi bennem. Hihetetlenül sokszínű sütemény, gyakorlatilag több millió módon kidíszíthető. Isteni finom, sokáig eláll, és még ajándékba is kiváló. Ráadásul ez alapján a recept alapján gyorsan is elkészül, rögtön puha, egyszerű tészta. Na ezért imádom én ennyire a mézeskalácsot!
A mai bejegyzésben elhoztam nektek a mézeskalács tészta receptjét, a máz receptjét, illetve képeken dekorációs tippeket is láthattok! Sütésre fel!
Hozzávalók:
Elkészítése:
- Összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, az átszitált porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát.
- Elmorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel.
- Egy mélyedést készítünk a közepébe, ide öntjük a mézet és a tojásokat.
- Összegyúrjuk a tésztát.
- Hideg helyen 2 órát hagyjuk pihenni.
- Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Jól lisztezzük, mert leragadhat.
- Szaggatjuk. Ha szép fényes mézeseket szeretnénk, kenjük meg tojásfehérjével!
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Sütőpapírral bélelt lemezen 5 perc alatt készre sütjük. Az én sütőmben elég volt neki az 5 perc, de teljesen sütőtől függ. Ki kell venni, és megnézni óvatosan. Ha még nem barnul, de már nem érzitek nyersnek a tésztát és szépen meg is nőtt, akkor tökéletes. Ha pedig határozottan látjátok, hogy pl.: a csillag csücske barnulni kezd, akkor az már jó lesz! Ne süssétek meg nagyon, mert olyan lesz, hogy ölni lehet vele!
- Egy tálcára, vagy bármilyen lemezre, egyenes, mozgatható felületre szedjük ki, úgy hogy ne legyenek egymáson, nehogy elferdüljenek. Vigyük hideg helyre, pár perc alatt kicsit szilárdul, kihűl és leéri végleges állagát.
- Miközben hűlnek, készítsük el a cukormázat.
Hozzávalók:
- tojásfehérje 2 db
- citromlé 1 kupaknyi
- só 1 csipet
- porcukor annyit adjunk hozzá, hogy egy sűrűn folyó fehér masszát kapjunk. Ez kb. 30-35 dkg lesz.
Elkészítése:
- A tojásokat válasszuk ketté.
- A fehérjéhez adjuk a sót és a citromot.
- Folyamatos keverés mellett (habverővel) beleszitáljuk a porcukrot (sűrű szövésű szitán), amíg már nem ropog a fogunk alatt a cukor (elolvad benne), a masszánk pedig sűrűn folyó és fehér nem lesz.
- Eldobható habzsákba töltjük, a tetejét jó alaposan bekötjük (pl.: befőttes gumival), majd ha a mézesek kihűltek, a zsákon egy nagyon nagyon pici lyukat vágunk, és mehet is a díszítés! Használhatunk gyöngyöket, cukrokat, a dekorációk száma gyakorlatilag végetlen, csak a képzelet szab határt a mézesek díszítésénél!
Jó étvágyat hozzá!
Ezen a héten vagy a jövő héten pedig hókifli receptet hozok nektek 3 különböző ízesítéssel!
Kellemes Karácsonyi készülődést nektek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése