2016. október 1., szombat

Októberi könyvajánló! avagy Mit is olvassak? 🎃 (+ filmes tartalommal)





  Végre itt az október! Mindenki Halloween lázban ég, sárgul a világ, a reggelek csípősek, és valami hihetetlen izgatottság leng körül mindent. Készülnek a dekorációk, és bizony, az ember molya örömmel ragad meg egy csésze teát, és olvas el egy jó könyvet egy esős délután. De mit is válassz? Legyen borzongatóan jó hónapod, kedves moly!




1.) Darren Shan - Kojaszan - várnak a szellemek 👉

Van aki hisz benne, van aki nem. Én a mai napig elismerem a létezését, és hiszek benne, annak ellenére, hogy csak párszor volt ilyen megmagyarázhatatlan élményem. És most nem a matek kettesről van szó. Hanem a szellemekről. Ha szellemek, akkor pedig olvassuk el Darren Shan-tól a Kojaszan - várnak a szellemek című könyvét. Darren egy zseniális író. Ez a könyve gyengébb, mint például a Darren Shan regényes története sorozata, ismertebben a Rémségek cirkusza, viszont rövid és pörgős, és határozottan szellemekkel teli. Én szerettem. Ugyancsak jó választás lehet Darren Zom-B sorozata (eddig magyarul: Zom-B, Alvilág, Város), és a már említett Darren Shan regényes története széria.





2.) Rachel Hawkins - Hex Hall 👈

 Ha unod, hogy mindenhol a Halloween jön veled szemben, de szereted a természetfelettit, akkor a 2. ősszel olvasós könyv neked szól. Ami pedig nem más, mint Rachel Hawkins-tól a Hex Hall! Mondanám, hogy jó kis boszis könyv, de ebben minden van, nem csak boszi (pölö vámpír, démon). Nem mellesleg nagyon szép a borítója is. Szóval seprűre fel! 

Ha maradnál a boszi témánál, akár A kör (Engelsfors-trilógia), vagy a Harry Potter és kiegészítései is jó választás lehet. 







3.) Az ősz színeiben olvasunk! - Leiner Laura - Szent Johanna Gimi - Remény 👉


Barna is, romantikus is, vicces is és annyira szeptember 8 nosztalgia! Mindez a Remény. És még a címe is sugallja, mennyire bízom benne, hogy a karácsony jó gyorsan itt lesz, mert imádom a hangulatát. (És ez a könyvben is megjelenik, tehát esélyes, hogy a decemberi ajánlóban is benne lesz.) Támogassuk a magyar írókat egy olvasással októberben is!







4.) Barangolás a mesék világában - Beatrix Potter - Tipptopp Tomi kalandjai 👈


Beatrix Potter meséi iszonyú aranyosak (és néha sajnos kegyetlenek is), mind a szöveg, mind a grafika, és ez elmondható az összes könyvére. Ez a kis mókusos szösszenet 

 tökéletes őszre, gyerekeknek, és felnőtteknek egyaránt. 
Ha ősz, akkor Potter egy másik mókusos története is előtérbe kerülhet, a Bikkmakk Mókus kalandjai, de akár Egérke asszony kalandjait is megleshetitek.





5.) James Dashner - Tűzpróba 👉

Unod az esős, nyálkás őszi napokat, és a ködös reggeleket? Vágysz a nyár és a forróság után? Akkor a Tűzpróbát neked írták! Garantáltan meleged lesz! Ha már őszből vissza a nyárba, akkor egy nyárias sorozatot is olvashattok, ami pedig nem más, mint a Nyár-trilógia, ismertebben A nyár, amikor megszépültem! Az utóbbihoz még nem volt szerencsém, de már tervben van. Ti olvastátok? Hogyan tetszett? Ha van kedvetek, írjátok meg nekem kommentben. ☺ 





6.) Simon Tamás - Vérmacska 👈


Egy igazi vérbeli boszorkánynak persze szüksége van egy társra a csínyekhez, meg amúgy is, macskával járkálni totál menő! Főleg ha az karmol, rúg, káromkodik, és álmodban meg akar ölni a teljes le és felmenő leszármazottaiddal együtt. Ha pedig mindez megvan, akkor sanszos, hogy a te macskád Alfi. 

Igazán ijesztő borítóval, és egy rémes-zsémbes vérmacskával, aki mindennek ellenére szerethető, magyar író tollából. Olvassunk Alfiról, és használjuk a varázserőnket a vadóc megfékezésére! Különben sosem tudjuk, mit tesz velünk álmunkban. 








7.) John Cure - Hontalan lelkek 👉


Újabb magyar író az ajánlóban, akit a Misztikus erők krónikásaként emlegetnek. Ami miatt pedig a könyv felkerült a listára az bizony a borító. Ha már Halloween, akkor ezen a borítón szereplő gyermekek bármelyike egészen biztos, hogy Halloweeni jelmezverseny nyertes lenne bárhol. És elsősorban ez az, amiért megvettem a kötetet, pedig nem szokásom. szerintem hihetetlenül jól néz ki, és ezt úgy mondom, mint horrorrajongó. A mondókát pedig pláne ne feledjétek. 






Ha pedig nincs kedvünk olvasni, akkor jöhetnek a filmek! És ha ég bennünk a Halloween hangulat, akkor horrorfilmek kimeríthetetlen tárháza vár minket, legalább 3 élet kéne hozzá, hogy meg tudjuk nézni az összeset. De sajnos a jó horrorfilm ritka, mint a repülő disznó. De ennek az 5-nek a megnézését sohasem bántam meg.









Számomra a horrorfilmek közül is a legjobb a Démonok között (2013) volt, ez az, ami azt hiszem a kedvenc horrorfilmemnek mondható. Remek színészek, és cseppet sem unalmas történet. Kedvenc.







Volt szerencsém moziban megnézni, és azt kell mondjam, néha majdnem kiestem a székből. Nem tudom, nekem moziba a horrorfilm mindig sokkal félelmetesebb. De sajna a második rész kissé gyengébbre sikerült az elsőnél, mégis jó horror, ami jó sooooook társával ellentétben erről elmondható. A fő karakter, a démoni nővér, Valak szerintem 2016 legjobb horrorkaraktere. Kinézet, félelmetesség 5*.









Most csalok egy picit, hisz nem egy filmet hozok, hanem sorozatot. A legeslegnagyobb kedvenc horrorsorozatomat, az Amerikai Horror Story című mesterművet. Imádom, ahogy minden évad más történetet dolgoz fel. Jelenleg is fut a 6. évad, ami eddig egyszerűen zseniális. Akárcsak a Cirkusz, a Coven és a Hotel is. Az első volt számomra a leggyengébb. De ha horrorsorozat, akkor a Stranger Things-et is bátran ajánlom, ami számomra 2016 meglepetése volt. Imádtam.









Az Annabelle (2014)-hez hasonló, és mégis más. A babák számtalan horrorfilm témái, hisz valljuk be, az üresen semmibe bámuló szemeikkel, amik szinte követnek, iszonyat rémisztőek. De mind közül ez volt a kedvenc a kliséi ellenére is. De ugyanezen a témavonalon végigmenve ajánlom még A fiú-t (2016), ami bár se az Annabelle (2014), se a Halálos hallgatás (2007) közelébe sem ér, még sem mondanám rossznak.








Nem tipikus horrorstory, azt hiszem még csak hasonlóval sem találkoztam soha. A története nagyon durva. Sötétben nézős. Valami hihetetlen, hogy a kezdeti bohócból mivé alakul a történet végére. Zseniálisnak tartom. Csak azt bánom, hogy például egy olyan remek horrort, mint ez, nem szinkronizálnak, ellenben van néhány olyan horror, ami említésre sem méltó, mégis szinkronizált. De majd talán egyszer. A darab 2014-es.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése