2020. április 24., péntek

Sós finomságok háziasan - sajtos-magos rúd kelt tésztából 🧀

Sziasztok!

   Ma egy kicsit elevezünk az édességektől, és egy bejegyzés erejéig az egyik kedvenc kelt tésztás finomságomat, a sajtos rudat nézzük meg. Puha kellemesen sós tejfölös tészta, roppanós aranybarna sajt, kellemes szezámmagos és lenmagos jegyek és kifejezetten házias ízvilág jellemzik ezt a süteményt. Ha pedig pogácsaszaggatóval szúrjátok ki őket, akkor ez a tészta tökéletes pogácsa lehet, mi előszeretettel fogyasztjuk úgy is!





Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 4-4,5 mokkáskanál só
  • 175 g (1 kis pohár) tejföl
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • lenmag
  • sajt

Elkészítése:

  1.  A langyos tejbe teszünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét behintjük egy kevés liszttel és felfuttatjuk.
  2.  A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük a sót.
  3.  Elmorzsoljuk a margarinnal.
  4.  A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tejfölt (én picit ezt is meglangyosítottam), a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. 
  5.  Jól összegyúrjuk, megdagasztjuk a tésztát.
  6.  Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  7.  Kinyújtjuk a tésztát és késsel vagy pizzavágóval nagyjából 2x5 cm-es csíkokat vágunk belőle.
  8.  A tetejét lekenjük egész tojással, megszórjuk szezám és lenmaggal és mindezt egy nagy csipet reszelt sajttal koronázzuk meg.
  9.  Amíg meleg helyen keleget még picit a tészta, előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  10.  15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor tökéletes, ha a sajt aranybarna a tetején. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!

+1 tipp! A szezámmagot mielőtt rászórjátok sütés előtt, kicsit serpenyőben pirítsátok le! Isteni a pirított szezámmag, nagyon kellemes ízt ad! Tapasztalatom szerint annyira nem pirul meg a sütiken, mint amennyire én szeretem, így elő szoktam pirítani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése